Büyük Budapeşte Oteli (The Grand Budapest Hotel) (2014)

Büyük Budapeşte Oteli (2014)The Grand Budapest Hotel

Puan 8.8 / 10
Senin Puanın
Yönetmen
Dil
İngilizce
Ülke
ABD
Süre
99 dakika
1292
45
2966
677
Özet Fragman Beğenenler
serkan2335 profil fotoğrafı
serkan2335
Başarılı sanat filmi.Farklı bir tarz.8.1
error_outline
dilber34 profil fotoğrafı
dilber34
Çok beğendim. Türüne göre hiç sıkmadı.
error_outline
.SimS. profil fotoğrafı
.SimS.
çok güzel bir filmdi , renkleri , atmosferi , kurgusu , senaryo akışı , replikleri her açıdan çok beğendim çok güzel sanatsal bir filmdi
error_outline
Hamkon profil fotoğrafı
Hamkon
Bence ortalamanın altında bir film. Güzel sahneleri var ama beni içine çekmedi. Özellikle kaçış sahneleri gereksiz heyecan katıp basite indirgenmiş. Daha da güzel olabilirdi. Ayrıca ben daha çok otel içinde geçmesini beklerken otel içindeki sahne sayısı gerçekten azdı.
Lakin filmde ki kadro efsane 2014 yapımı olmasına rağmen bu kadar efsane isim bu kadar ' basit ' rollerde nasıl oynamış anlamadım. Ayrıca filmin bir sürükleyiciliği var ve kendini izlettiriyor. Denenebilir :)
error_outline
Rainbow profil fotoğrafı
Rainbow
Herşeyiyle buram buram Wes Anderson kokan film ✌? ♡
error_outline
rusyena profil fotoğrafı
rusyena
Masalsı görüntülerin olduğu, zaman zaman fantastik görüntüler de içeren bir film. Çoğunluk da kurmaca olduğunu hissettiren bir film. Bu da gerçekçiliğine ket vuruyor. Buna rağmen bazı sahneler gerçekmiş gibi peşine takıp sürükleyebiliyor. Çünkü merak ve ilgiyi diri tutan bir film. Çözümlemelere açık. Anlatımı tek düze değil, iç içe, katman katman. Genç bir kız elinde bir kitapla bir yazarın büstünün önüne geliyor ve kitabı okumaya başlıyor. Bu ilk katman. Sonra okumakta olduğu kitabın yazarıyla ikinci katmana geçiyoruz. Yazarın otel hakkında bilgiler verdiği ve otelin sahibi ile nasıl tanıştığını anlattığı sahneler… Üçüncü katmanda ise otel sahibinin oteli nasıl almış olduğu detaylandırılıyor… En uzun sahneler de bu bölüme ait. Film süresince ara ara bu katmanlar arasında geçişler görüyoruz. O yüzden sahnelerin neyi anlattığına dikkatle odaklanmak gerek. Yönetmen bunu kolaylaştırmak için de zamansal geçişleri farkettirmek için ayrı ayrı renk tonlamaları kullanmış. Mesela; ilk katman olan 1980 li yıllar doğal renklerle anlatılırken, ikinci katman (otelin kalabalık ve pırıltılı zamanları,1960 lı yıllar) canlı renklerle, üçüncü katman (1930 lu yıllar) da soluk renklerle anlatılmış. Dolayısıyla film ne anlattığı kadar nasıl anlattığı ile de kendisine yoğunlaşmamızı bekliyor. Konusu cazip olmasa da, anlatım gerçekçilikle hiç uyuşmasa da, bu görsel zenginliği ile kendini izlettirebiliyor film. Otel binası bir dağ başında, masalsı bir ülkede… Ülkenin adı Zubrowka Cumhuriyeti. Para birimi klübeck. Bu ülke Avrupa’da… Tüm bunlar filmi gerçek dışı yapsa da o yıllarda Avrupa’da yaşanan savaş dönemindeki durumlar son derece gerçekçi verilmiş. Hem insanlar, hem de otel binası üzerinde savaşın yıkıcı etkisini görebiliyoruz. Bu da aslında filmin salt masal anlatmak gibi bir amacı olmadığını vurguluyor. Yönetmen fantastik bir masalın içine aslında somut gerçekleri saklamış. Bir dolu sembol var. Üstüne düşünülecek figürler, eylemler (armalar, fontlar, markalar, renkler, el hareketleri, isimler, ürünler, tablolar vb.) var. Filmi bir de bu açılardan izlemekte yarar var. Dolayısıyla bu filme bir oteldeki lobi görevlisi bir çocuğun o otele sahip oluş hikayesi gözü ile bakarsak filmin anlatmak istediği diğer şeylere odaklanamamış oluruz. Filmde tanınmış pek çok oyuncu rol almış. Oyuncu kadrosu çok zengin. Ayrıca senaryosu yazılırken Stefan Zweig öykülerinden ilham alındığı filmin sonunda vurgulanıyor. “Elmalı oğlan” tablosunu yapan Johannes Van Hoytl isimli kişi hayal ürünü bir ressam olsa da, burada Vincent van Gogh’a da belli ki açık bir gönderme var. Tüm bunlar da bende filmin altının ünlü isimlerle doldurulma gereği hissedilmiş gibi bir intibah yarattı. Belki diğer tüm bilinçli detaylar gibi bu da izleyiciyi düşündürmek için yapılmış bir tercihtir. Ve tabii ilgiyi daha da çok çekmek için… Sonuçta beğenilmemek gibi bir risk de var.
error_outline
Geotitan profil fotoğrafı
Geotitan
Öncelikle Çevirmen:nazo82 ye teşekkür ederim .
Film bir başyapıt. Hem eğlendirici hem düşündürücü hayattan parçalar barındırıyor buda filmi gerçek ci kılıyor . Film yıldızlarla dolu tam saymadım ama 10-12 tane tanıdık film yıldızı vardı sanırım . Film oldukça samimiydi diyebilirim hiç sıkılmadan izledim karakterler oldukça etkileyici bir oyunculuk sergilemişler .
error_outline
yelizcakra profil fotoğrafı
yelizcakra
Film çok hareketli çok güzeldi gözümü bile kırpmamışım izlerken gözüm acıyor şimdi ?
error_outline
Selenora profil fotoğrafı
Selenora
hah! Çok hoşuma gitti, tatlı dokunuşlu bir masal gibiydi.
error_outline
psykhe profil fotoğrafı
psykhe
filmi beğenmedim sadece hikayesi beni sarmadı onun dışında her şey güzeldi
error_outline
Stranger profil fotoğrafı
Stranger
Bu fimin neresi komedi. Güzel bir film değil demeyeceğim. Ama beğeneceğim bir tarz değil.
error_outline
sertbugra profil fotoğrafı
sertbugra
Tek kelime ile mükemmeldi. Filmin akıcılığına kendinizi kaptırıyorsunuz. Oyuncu kadrosunun kalitesini söylemiyorum bile.
error_outline
Lessienn profil fotoğrafı
Lessienn
O kadar alışmışım ki dram filmleri izlemeye açıklamayı okuyunca direkt öyle düşünmüştüm.Bu kadar sevimli bir film izlemek sürpriz oldu.En sevdiğim yerden bilet bulabildiğim bir oyunu izliyormuş gibi hissettim.Renklerin,mekanın şahaneliğini yazmaya gerek bile yok.Wes Anderson'un ilk filmi bu izlediğim belli ki sonda olmayacak :)
error_outline
Kangshanaga profil fotoğrafı
Kangshanaga
İnsani mutlu eden samimi bir filmdir. Muhtesemdir.
error_outline
Kevlar profil fotoğrafı
Kevlar
Wes Anderson'dan yine bir görsel şölen - başyapıt. Konu ne olursa olsun masal gibi anlatmayı başarabilen ve renkleri mükemmel uyum içinde kullanabilen bir yönetmene sahip olmamız sinemaseverler olarak bizim için büyük şans. Her şeyin ötesinde ilginç ama bir o kadar da güzel mizah anlayışına bayıldım.
error_outline